Other

Before / after: cuisine that spans the centuries (1930-2016)

Before / after: cuisine that spans the centuries (1930-2016)



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In Essonne, the happy owners of a house of 100 m2 dating from the beginning of the 20th century wish to renovate the kitchen, which is of time! The architect's mission is to modernize this space: more light, more storage, more space for cooking but also and above all a more 21st century decor! Are you ready for a round trip in the 1930s? Located in Essonne 30 minutes from Paris, this 100 m2 house dating from the 1930s has a 9 m2 partitioned kitchen, opening onto the garden through a large window and an access door to the outside. The floor is covered with a period mosaic, which is very popular today for its vintage charm. But everything else, from the wall mosaic to the double ceramic basin, is very dated and needs to be completely revised to match the taste of the day. The architect proposes to build a bridge between this 1930s kitchen and current aesthetic codes. The objective? A very contemporary kitchen with vintage charm, brighter and more practical, within the limit of a budget of € 10,000: "Go Doc! Back to the future!".

1930s cuisine

The original kitchen is from the period: the furniture, the floor, the equipment, everything dates from the 1930s. Spacious enough with its 9 m2, the kitchen also benefits from the light emanating from a window and a French window overlooking the garden. However, the opaque glass frames filter the light and the kitchen remains quite dark. The other door of the room opens onto a corridor. The furniture is reduced to the bare minimum and the kitchen is in dire need of storage. In terms of decoration, the floor mosaic - which has become fashionable these days - swears with wall tiles: two different patterns that overload a room, however bare.

BEFORE: the 9 m2 kitchen offers renovation potential provided that the structure of the space and its distribution are reviewed, and the architect plans to open the partition on the corridor distributing the dining room, as well as the condemnation of the French window on the garden, to provide better circulation and increase the usable area.

Optimize storage space

One of the first decisions of the architect was the removal of the French window overlooking the garden to save space for the work plan and storage. The back wall now houses three hanging cupboards, one of which is angled to optimize storage space. Low cupboards have also been installed there, which also extend the worktop. There is now room to store the coffee maker, toaster, and other fruit and vegetable bowls. In addition, cupboards were installed along the side walls of the kitchen, as well as new equipment such as a large refrigerator, a stove and its hood, and a dishwasher.

AFTER: the kitchen is now fully equipped and the optimized space can accommodate many cupboards.

An industrial kitchen

To modernize the kitchen, the garden window has been transformed into a workshop window, this type of opening that is frequently found in industrial lofts. From now on, the opening no longer looks onto the garden but onto a lounge area which was created at the same time. The kitchen now benefits from the brightness of the living room, but also and above all from the lighting of the new ceiling light. In order to reinforce this industrial kitchen style, the furniture was chosen in an anthracite gray and brushed aluminum color. The light wood of the worktop gives a rough effect which integrates perfectly into the whole and softens it. Finally, still in the industrial loft spirit, one of the kitchen partitions has been torn down in order to open the space to the dining room and facilitate communication between the two rooms.

AFTER: the industrial kitchen is open at the end to the new lounge area and the dining room. Now, light circulates in all rooms!

Vintage cuisine

In order to keep the memory of the original kitchen, the architect has kept the period mosaic. A beautiful idea that gives character to this industrial kitchen. However, the wall tiles no longer exist. Now, the left wall is white, and allows you to reflect the brightness of the room. In contrast, the right wall and the back wall were painted a solid royal blue. A soft and original color in a kitchen, but above all, a nice nod to the mosaic of vintage cuisine!

AFTER: between modernity and retro look, this industrial and vintage kitchen is a gem full of charm and personality.

Learn more: Architect: Patty Martinvalet Architect D.E.H.M.O.N.P Société PMV Architecture workshop www.pmv.archi Photographer: Joanna Zielinska Works: Focus Habitat